Organizacja w kuchni

Niezależnie od tego, czy lubimy gotować – polecam zadbać o prawidłową organizację w kuchni. Miłośnikom gotowania pozwoli to czerpać maksimum radości z gotowania, a pozostałym jej użytkownikom zminimalizować czas spędzony na przygotowywaniu posiłku.

Przy urządzaniu kuchni niezwykle istotne jest ustawianie blatu i stanowisk roboczych. Powinno się pamiętać, że poszczególne fazy przygotowywania posiłku powinny zostać odzwierciedlone w kuchennej infrastrukturze.

Pierwszy obszar na którym się skupimy to przechowywanie. Lodówka i spiżarnia muszą być łatwo dostępne, a zgromadzone produkty powinny zostać uporządkowane i opisane. Najważniejsze by właściwie każdy składnik miał własne bez ustanku miejsce, żeby odruchowo można było sięgnąć po właściwą rzecz.

Kolejna runda to przygotowywanie produktów do obróbki, W tym miejscu powinny się wyszukać kosze kuchenne na odpady biologiczne , a dodatkowo pozostałe. Warto zainwestować w inteligentne kosze, które samoczynnie otwierają się i zamykają w miarę potrzeb. W tej części kuchni powinien się również odnaleźć zlewozmywak i brat roboczy.

Trzecim obszarem, którym się zajmiemy jest obróbka żywności. Sprzęty, które powinny się odnaleźć w tym miejscu to kuchenka, piekarnik, mikrofala. Trzeba także odnaleźć miejsce do postawienia innych sprzętów, takich jak toster czy grill. W tym celu niezbędny nam będzie kolejny kawałek blatu roboczego.

Na tym blacie przejdziemy do następnej fazy przygotowywania posiłku – podawania. Niezbędne będą szafki i szuflady do przechowywania naczyń i sztućców.

Trzeba pamiętać, że przy projektowaniu kuchni należy dążyć do jak największej ergonomii. Niezbędne naczynia, produkty i narzędzia powinny w każdej chwili być w zasięgu ręki.

Zobacz więcej: inteligentne kosze.

1 comment:

Dodaj komentarz