Chłodnie służą do długotrwałego przechowywania żywności. Chodzi tutaj o zwiększenie o kilka, a wręcz kilkanaście dni czasu świeżości części produktów. Świeże mleko, mięso i ryby są najmniej trwałymi produktami żywnościowymi i w ich przypadku oprócz warunkami chłodniczymi może dojść do psucia już po upływie kilku godzin.
Jeżeli już jednakże pragniemy, by te produkty przez długi okres czasu pozostały świeże, powinno się je chłodzić. Komora chłodnicza jest specjalną komorą pozwalającą na utrzymywanie niskiej temperatury konkretnych towarów, a tym samym przedłużenie ich trwałości. Każdy z nas w domowych ustaleniach ma taką mini komorę chłodzącą w postaci lodówki. Dzięki specjalnemu agregatowi chłodzącemu w lodówce utrzymana jest temperatura na poziomie kilku stopni, co powoduje, że w produkcie znacznie spowolnione są różnego rodzaju procesy psucia się. Bakterie tak mocno się nie namnażają, a co za tym idzie, nie występuje tu problem z tym, że produkt szybko uległyby zniszczeniu na skutek normalnych procesów, które się w nim odbywają. W zastosowaniach przemysłowych także ma to znaczenie, ale wykorzystywane są profesjonalne spore komory chłodnicze zwane chłodniami. Nie zawsze trzeba je kupować – czasami istnieje możliwość ich wynajęcia. Długoterminowy wynajem chłodni jest w wielu sytuacjach bardzo opłacalny, gdyż cena wynajęcia na długi termin nie jest wcale wysoka, a na pewno niższa niż cena zakupu dokładnie określonej komory. Firmy, które nie mogą sobie pozwolić na taki zakup lub dla których jest on po prostu nieopłacalny, zdecydowanie częściej decydują się na to, by taką chłodnię wynająć.
Polecam: komory dojrzewalnicze.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.