Piece kuchenne

Specjaliści od budowy pieców wszelakiego typu cieszyli się kiedyś ogromną popularnością. Człowiek, który budował piece był nazywany zdunem. Jako że pieca nie dało się kupić, a za każdym razem trzeba było sobie go wybudować poświęcając własny czas, popyt na usługi zdunów był wielki.

Zduni Warszawa mieli ręce całe roboty, bo wszakże w każdym domostwie powinno się było wybudować piec dostosowany do wielkości domu i potrzeb jego mieszkańców. Wcale nie było to łatwe zadanie, w dodatku wymagało wielkiej sztuki rzemieślniczej. Czas tworzenia pieca był zależny od jego rozmiarów a także zastosowanej metody, niemniej jednak powinno się było przyjąć, że jego wybudowanie zajmowało co najmniej kilka dni. Z reguły natomiast było to kilkanaście dni wzmożonej pracy jednej lub dwóch osób, a w sytuacji pałaców i dużych posiadłości ziemskich dosłownie kilkunastu osób. Zdun Warszawa miał do dyspozycji materiały dostępne we właściwych dla siebie czasach i w każdej sytuacji starał się działać wykorzystując kunszt rzemieślniczy oraz taki sposób, aby zadowolić swoich klientów. Zadowoleni klienci polecali usługi zduna innym ludziom, dzięki czemu człowiek ten zdobywał nowych klientów. W dawnych czasach nie było promocji, jaką rozpoznajemy dzisiaj, a zatem w korzystaniu z usług bazowało się jedynie na poleceniach. Należy tutaj także zauważyć, że w konstrukcje pieców różniły się w współzależności od tego, dla kogo budowało się piec. Bogaci ludzie mogli sobie pozwolić na lepsze i większe konstrukcje, jednakże ci biedniejsi musieli się zadowolić prostymi konstrukcjami, bardzo często prowizorycznymi i cechującymi się z całą pewnością niższą trwałością.

Warto sprawdzić: http://www.kafelgardynska.pl

FacebookTwitterGoogle+Podziel się

0 comments:

Dodaj komentarz