Pączki – ceny

Kiedy zbliża się tłusty czwartek, kilka pań, które doceniają i umieją piec, zaczyna myśleć o tym, jakie pączki upieką. Kilka z nich decyduje się na takie tradycyjne z marmoladą. Te zwykle są najbardziej popularne. Są jednakże i takie kucharki, które potrafią zrobić pączki z kremem czekoladowym czy budyniowym.

Takie pączki na tłusty czwartek najczęściej piecze się bez niczego i dopiero szprycuje po upieczeniu. Dzięki temu wyrastają one na bardziej puszyste i są większe. Tożsamo nadziewa się pączki w cukierniach. Tam też nie nadziewa się ichniejszym przed pieczeniem, niemniej jednak zawsze po.
Domowe pączki zawsze smakują całkiem inaczej niż te kupione z w sklepie. Do takich przenigdy nie dostaje się żadnych spulchniaczy czy sztucznych dodatków, które wpływają na smak i wygląd pączka. Domowe pączki na tłusty czwartek robi się z mleka, mąki, jajek i drożdży. W odpowiednich proporcjach na 100 procent. Smaży się je w głębokim tłuszczu. Zwykle smażenie takie nie trwa długo. Tym bardziej, jeśli tłuszcz jest solidnie rozgrzany. W pewnych sytuacjach potrzeba chwili, by pączki się upiekły. Przygotowanie cista i formowanie pączków trwa zdecydowanie dłużej niż ichniejszym pieczenie. Niemniej jednak ci, którzy lubią te wypiek i potrafią go przygotować we własnym zakresie, nie żałują czasu, który na takie prace muszą poświęcić. Wychodzą oni z założenia, że jeżeli już pączek ma własne święto, to oni nie mogą uczcić go przeciwnie niż poprzez upieczenie domowych pączków i zjedzenie jednego z nich. Choćby jednego. Są i takie osoby, które w tłusty czwartek zjadają nawet kilka czy kilkanaście pączków.
Więcej informacji na stronie: Tłusty czwartek.

FacebookTwitterGoogle+Podziel się

1 comment:

Dodaj komentarz