Ciasteczka w domu projektujemy, sporządzając ciasto i wylewając je do specjalnych foremek albo kreując ciasto i wyciskając w nim wzory, które następnie pieczemy. W przemyśle wygląda to tożsamo, niemniej jednak tworzone jest de fakto na szeroką skalę. Cukiernik, który zajmuje się robieniem ciastek, posiada odpowiednią recepturę. Receptura ta umożliwia na przygotowanie wielu kilogramów ciasta. Maszyny do produkcji ciastek zalewa się masami cukierniczymi i następuje proces wyciskania. Maszyna sama wyciska odpowiedni wzór ciastka na blachę, po czym są one wstawiane na specjalne wózki, a wózki te wjeżdżają do pieców, w którym ciastka posiadają się upiec.
Czas pieczenia nie jest często długi, bo piece mają bardzo dużą moc i nierzadko wystarczy nawet kilka minut, aby z pieca wyjechały gotowe ciasta. Zrzuca się je z blach i poddaje kolejnej obróbce. Nierzadko ta obróbka polega na udekorowaniu ręcznie ciastka, w pewnych przypadkach na oblaniu go czekoladą, a innym razem na posypaniu np cukrem pudrem. Następnie ciastka przechodzą przez serwis maszyn pakujących, który posiada za zadanie należycie je zapakować tak, aby nie wysychały i szybko się nie psuły. Pakowanie wygląda różnie. W pewnych przypadkach tworzy się je ręcznie, wkładając ciasteczka do torebek, innym razem polega to na włożeniu ich do specjalnej maszyny, tzw. formierki do ciastek, która przepuści je przez linię pakującą i zgrzeje w specjalnej folii. W późniejszym czasie ciastka są tylko pakowane na palety, znakowane i wysyłane w właściwe miejsce. Cały proces trwa w większości wypadków około kilku godzin.
Zobacz: Wagi kontrolne.
Gratuluję ciekawego tekstu. Porady, jakie tutaj znalazłem są użyteczne.